tiistai 29. tammikuuta 2008

Ku ei oo aikaa...

Ja siltä tosiaan on tuntunut nyt viimeiset pari viikkoa. Jos jokaiselle viikolle on luvassa tentti, PBL:n tiivistelmien ja ravitsemuksen analyysien, ja lääkelaskujen ja anatomian lisäksi, ei aikaa juuri jää niin mihinkään.

Eilen illalla luin sängyssä mikrobiologiaa. Opin, että prionit (proteinaceous infectious particle) ovat epätavallisiksi muuntuneita proteiineja, joilla on kyky muuntaa tavalliset prioniproteiinit patogeenisiksi. Ne aiheuttavat siis rakkulamuodostumia ja saostumia aivoissa -> hullun lehmän tauti, kuru, scrapea, yms.

Infektion vaiheita on 6: Tartunta: (suora kosketus, esim. limakalvojen kautta, epäsuora kosketus esim. pisaratartuntana, käsien kautta, tai eläimistä ja maaperästä), Tarttuminen elimistön pinnoille: bakteerien fimbriat ja limakerros edesauttavat, virukset tarttuvat tiettyjen solujen pintarakenteisiin. Elimistön pintojen läpi siirtyminen: kaikki mikrobit eivät tätä tee, mutta voivat aiheuttaa tautia esim. limakalvoilla, siirtymisessä auttaa bakteerien hajottavat entsyymit. Lisääntyminen elimistössä: mikrobeille suotuisat olosuhteet (pH, lämpötila, hapensaanti, ravinnonsaanti), mikrobit myös torjuvat elimistön puolustusmekanismeja limakerroksen, kapselin avulla, virukset voivat piiloutua isäntäsolun solukalvon kappaleeseen, jolla ne ympäröivät itsensä -> puolustustekijät eivät tunnista! Vahingon aiheuttaminen: bakteerien hajottavat entsyymit, erilaiset toksiinit, virukset valloittavat ja tuhoavat soluja sisältäpäin, elimistön omat puolustusreaktiot usein vahingollisia. Leviäminen elimistössä tai kudoksessa: imunesteen, veren, liman välityksellä, jotkut bakteerit liikkuvat myös itse aktiivisesti flagellojen avulla.

Aika hyvin, ulkomuistista se tuli. Vielä tosin pitäisi opetella yhtä hyvin normaalifloora, virukset, bakteerit, antibiootit, erilaiset resistenssit... Tuntuu, että pää hajoaa kohta. Tänään taas uusi tutoristunto, eli toisin sanoen saamme seuraavan oppimiskysymyksen, johon taas pitäisi alkaa hakea vastausta. Ku ei jaksais, ihan oikeesti.

Mitäs muuta eilen, kävimme kyselemässä vähän lisää Australiaan lähdöstä, kv-vastaava oli hyvinkin toiveikas vaihdon toteutumisen suhteen. Saimme ensi kevään kurssien tiedot, jotta voimme suorittaa niitä etukäteen jo tänä keväänä ja syksynä, ettemme sitten jää jälkeen muista. Kävin myös potentiaalisissa kesätyöpaikoissa, mutta ensimmäisestä paikasta kuulen vasta helmikuun lopussa, eli työt voi vähäksi aikaa unohtaa.

Ai niin, odotan innolla sitä, kun viime viikolta peruuntuneet tunnit (lääkelaskuja, ensiapua) ympätään johonkin jo valmiiksi pullistelevaan lukujärjestykseemme. Tai sitten päädymme kouluun vielä hiihtolomallakin (anteeksi, siis itsenäisen opiskelun viikolla)...

Ei kommentteja: