torstai 24. tammikuuta 2008

Opintokäynti

Saimme eilen käytyä tutorryhmäni kanssa lääkehoitoon liittyvällä opintokäynnillä eräällä keskussairaalan osastoista. Tarkoituksena oli selvittää osaston lääkehoidon organisointia, potilaan ohjausta, osastolla tarvittavaa lääkehoidon erikoisosaamista ja niin edelleen.

No, me ahtauduimme osaston lääkärinkansliaan pitämään kyselytuntia ko. sairaanhoitajalle, kolme istuen tutkimuspöydällä kun tuolit ja tila loppuivat kesken. Muutamia mielenkiintoisia faktoja, joita saimme selville:

-Osastolla käytetään paljon kipupumppuja, sekä epiduraali- että spinaaleja, joissa on siis opiaatteja, puudutusainetta, keittosuolaliuosta ja adrenaliinia
-Sairaanhoitajat ovat saaneet ylilääkärin luvan antaa ja jakaa tiettyjä lääkkeitä, joita lääkäri ei ole potilaalle määrännyt (tietysti oman harkinnan mukaan)
-Potilaiden ja sairaanhoitajien käsitykset siitä, mitä on potilaan ohjaaminen lääkehoidossa eivät kohtaa - potilaat odottavat, että heidät viedään esim. lääkärinkansliaan, jossa heille määrätyistä lääkkeistä kerrotaan ja heitä ohjeistetaan, sairaanhoitajat taas ohjaavat potilaita päivittäin aina lääkkeidenjaon yhteydessä

Kaiken kaikkiaan käynti oli melko antoisa, vaikkakin useammalle meistä kuin minulle tuli hyvinkin vahvana olo, että ei tänne edes harjoitteluun vielä pitkään aikaan. Jostain syystä se vain menee niin, että sen oman osaamattomuuden ja tietämättömyyden tajuaa kaikista vahvimmin kun seisoo siellä, missä joskus tulevaisuudessa voisi mahdollisesti tehdä töitä.

Ei kommentteja: